Uziemienie kontaktu

Dużo kobiet zastanawia się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce od tego, czy naprawdę będzie ona używana. Jeśli krajalnica jest istnieć dopiero nowym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W sukcesu, gdy cenimy sobie wygodę, a w kuchni jesteśmy całkiem wiele czasu, przygotowując obiady i desery, wybór istnieje wówczas łatwa droga!

Krajalnica to wysoka opcja dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na całej grubości części w zaledwie kilka chwil. To samo tyczy wędlin i serów - szybko i odpowiednio, i przede wszystkim estetycznie. Nie zawsze właściwie więc wygląda, jeżeli w walkę wchodzi jedynie deska do cięcia i nóż.

firmy szkoleniowe

Najważniejsze czynniki Najistotniejsze elementy krajalnicy to obrotowe ostrze z propozycją regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą stanowić spokojne lub ząbkowane. Te doskonałe doskonale nadają się do cięcia serów oraz wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zrobione ze zwykli hartowanej, ponieważ dzięki temu są trwalsze. Jeśli szuka o korpus krajalnicy, możemy wybrać te stworzone ze stali nierdzewnej lub tytanu, lub więcej z tworzywa sztucznego - do użytku domowego wystarczy plastik. To jedyne tyczy podajnika. Gdyby mamy sens używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u osób, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, lub do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego jesteśmy narażeni nie dopiero na mało precyzyjne krojenie, a przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dochodzą do zestawu inne ciekawe gadżety. Samym z nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie stoi się bardziej higieniczne, a przy okazji jesteśmy kilka sprzątania. Innym kolorowym smakiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest wartościowa? Taka przeznaczona do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na rynku są również krajalnice do zabudowy, zaś ich wartość waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i domom gastronomicznym to już spory wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Przecież ich nabądź już się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony godzina pracy.