Samochod chlodnia 3 5t

Na terenie Polski jest duża ilość hurtowni mięsa bawiących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego materiału w wolne miejsce kraju. Mięso toż wyjątkowymi słowy odpowiednie do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa cechuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w medium naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę wyrobów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten nigdy nie jest połączony z kolorem, tylko wznosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Mięso jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w przeciętnej diecie, które stanowi daleko lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.