Pakowanie prozniowe zastosowanie

Z różnych powodów kupujemy więcej jedzenia niż jesteśmy w stanie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, jednym ze systemów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych zezwala na wydłużenie terminu przydatności do użytkowania z trzech do pięciu razy, skoro tak zapakowana żywność nie ma wstępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest ważnym powodem kładzenia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można każde produkty spożywcze.

http://moje-tlumaczenia.pl/pakowarki/produkt/pakowarka-prozniowa-multivac-c100/

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na droga pakowania, ważna je rozłożyć na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są przeznaczone do pakowania dużych grup żywności. Polecają je wytwórcy żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często artykuł jest ładowany na oczekiwanie klienta. Poza tymże tak zapakowana żywność wygląda estetycznie, a odpowiednio wyeksponowana i oświetlona, zachęca do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, wykonywa się w środku maszyny. Proces polega na włożeniu produktu wraz z zdrowym opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w jakiej przygotowuje się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora buduje się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, ale przy pakowaniu niewielkich produktów, zalecane jest wykorzystanie wkładek komorowych, co dodatkowo przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe dedykowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego wyposażenia jest niewielki, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek już się zwraca, ponieważ dzięki pakowaniu w środek próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet więcej. Proces pakowania jest szczególnie łatwy. Przebiega na zewnątrz urządzenia, oraz do zabiegu, w końca wykonania zgrzewu, jest montowany tylko brzeg folii.