Oplacalnosc produkcji wolowiny

Pewien termin teraźniejszemu w Wielkiej Brytanii poszła na jaw afera połączona z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do czynienia mało na pełnym kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, iż w zakładach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy oraz ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie pochodzące z chowów ekologicznych, w realizacji zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin zatrzymują się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są drogą na uzyskanie rynku, a taż jakość mięsa pozostaje tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie stosowaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami powiększającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, iż z kilograma mięsa można dostać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy przyciągać uwagę na kartki kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, które stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin doskonałej klasie, aktualnie właściwie wszystek produkt mięsopodobny może istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to przeznaczenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga stanowi ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednak jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać odrobina więcej na sprawdzone produkty doskonałej jakości zamiast truć organizm...