Maszyna do miesa wilk w70

Wilk do ciała więc nic nowego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wysoko cięższa niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki wybór wilków na rynku pozwoli na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki temu kolej na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) dodatkowo nie wymaga olbrzymiego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co daleko ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasa wykonania decyduje o wysokiej sił maszyny. Jak całe urządzenia przydatne w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia nasuwa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa dopasowuje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w drugie akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To ciekawe urządzenie, dostępne w średnich cenach, używane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę kiedy w konkretnych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów także kolejnych ulepszaczy.