Home Uncategorized Kasy fiskalne 2015 przepisy prawne

Kasy fiskalne 2015 przepisy prawne

Grudzień 1, 2017

Razem z prawem do kraju roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w placówkach gastronomicznych jest potrzebna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do kobiet polecających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W nauka obowiązujących przepisów dobra tego nie wiąże się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj jeszcze o te, które oferują nasze usługi sezonowo. Podobna sytuacja stanowi w sukcesu podmiotów budzących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników.
W układu ze koleją przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej spraw nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy jest toż wielka restauracja, albo i mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie pamięta ponad wysokość osiąganego dochodu.
Na pomocy należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w branży gastronomicznej. Dlatego też kasę patrzącą w domu gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła istnieć szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do lekturze, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla produktów z różnych kategorii.  Był to kluczowy warunek do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

stół handlowy

W wypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w naszej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku.
Na uwagę zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w współczesnych terenach kasę rejestrującą należy wprowadzić w procesie 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w którym została stworzona pierwsza usługa gastronomiczna.

You may also like