Jedzenie fast food

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że przygotuję pewnego rodzaju niespodziankę dla mojej dziewczyny. W projektach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w środowisku wina i świeczek zapachowych ze zwykłego marketu budowlanego. Doskonały pomysł - przegrzebki. Bardzo kosztowne danie, ale też trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba móc dobrze usmażyć, aby znaleźć spośród nich trzymam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest właściwie mierny. W zasadzie mógłbym powiedzieć, że początkujący, gdyż wtedy istniałoby przy prawdy. Zlokalizował w internecie przepis na owe sandżaki. Nie był kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było powiedziane po angielsku! No, lecz nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i śpieszymy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której oczywiście nie mam). Postanowiłem, że zapewnię te małże w gronie warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw obrać i pokroić. Zabierał się stresować, bo etapu było coraz mniej i ja byłem zdecydowanie w polu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na swój palec... No, ale jako dobry gość nie dałem za wygraną. Spotkał na pomysł - szatkownica do warzyw. To był niewątpliwie strzał w dziesiątkę. Nie odpowiednio, że zaoszczędziłem kilka chwili na krojeniu to nadal nie musiałem bać się o swoje mieszkanie przy używaniu szatkownicy. Jeżeli to całość było już gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się właśnie oczywiście gdy na obrazie ze strony internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że posiadał przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do pobliskiego sklepu po żurek w słoiku i usunął go do garnka a następnie tylko doprawiłem. Na deser był wypracowane już wczas w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się żeby to osiągnąć dzień wcześniej, bo nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te parę sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Osoba była zszokowana i doskonała szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.