Bitki z wolowiny w sosie grzybowym

Czy potrafi istnieć nieco smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie pełny i jedzący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być właściwie roztłuczony - na końcu, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a tymczasem nie tak szybko, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej straci na soczystości. I w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w wygodnej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, aby uzyskało odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy mogli sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. A przy większej mierze kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy wykorzystujemy do nich mięso coś niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo zdjąć z sił, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w ogromnej zawartości, lub z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo swoja w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby całe swoje steki były rozbite równomiernie, szybko i chętnie, zatem nie ma piękniejszego rozwiązania, kiedy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi zatem taki ogromny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w jedzeniu w czystości, a nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.